Akışkan Nedir?

Akışkan:Sıvı ve gaz halindeki maddeler.Katı maddeler uygulanan kayma gerilmesine şekil değiştirerek direnebilir.Buna karşın uygulanan kayma gerilmesi ne kadar küçük olursa olsun akışkanlar sürekli olarak şekil değiştirirKatılarda gerilme; şekil değiştirme, sıvılarda iseşekil değiştirme hızı orantılıdır.

Sabit bir kayma kuvveti etkisinde katıdaki şekil değiştirme belirli bir şekil değiştirme açısında son bulurken, bir akışkandaki şekil değiştirme hiçbir zaman durmaz ve belirli bir şekil değiştirme hızına yaklaşır.İki paralel levha arasına yerleştirilen lastik takozun kayma kuvveti etkisiile şekil değiştirmesi. Şekilde lastik takoz üzerindeki kayma gerilmesi gösterilmiştir. Buna eşit ancak zıt yönde bir kayma gerilmesi ise üstteki levhanın alt yüzeyine etkimektedir.


Gerilme:Birim alana gelen kuvvet.Normal gerilme:Bu kuvvetin dik bileşeninedenir.Kayma gerilmesi:Bu kuvvetin teğetselbileşeninedenir.Basınç:Durgun bir akışkandaki normal gerilme.Sıfır kayma gerilmesi:Durgun haldeki bir akışkanda kayma gerilmesi gelişmez. Kabın çeperleri ortadan kalktığında, ya da kap eğildiğinde, sıvı yatay bir serbest yüzey oluşturmak üzere harekete geçer ve bu esnada kayma gerilmesi meydana gelir.Bir akışkan elemanının yüzeyindeki normal gerilme ve kayma gerilmesi. Durgun akışkanlarda kayma gerilmesi sıfırdır ve basınç sadece normal gerilmeden ibarettir.


Birsıvıda, molekül grupları bağıl hareket yapabilir, ancak moleküller arasındaki güçlü çekim kuvvetleri hacim sabit kalır. Sonuç olarak bir sıvı içerisinde bulunduğu kabın şeklini alır ve geniş bir kabın içerisinde yerçekiminin etkisiyle serbest yüzey oluşturur.Birgazise kabın çeperlerine kadar genişler ve sonunda tüm kabı doldurur . Bunun nedeni gaz molekülleri arasındaki mesafelerin fazla olması ve bu yüzden aralarındaki çekim kuvvetinin çok zayıf olmasıdır.Sıvıların aksine üzeri açık bir kaba konulan gazlar serbest yüzey oluşturamaz.
8Sıvıların aksine gazlar serbest yüzey oluşturmaz ve genişleyerek mevcut hacmin tamamını doldurur.

Alıntı: Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları3’üncü Baskıdan ÇeviriYunus A. Cengel, John M. CimbalaMcGraw-Hill, 2014
Link: Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları3’üncü Baskıdan ÇeviriYunus A. Cengel, John M. CimbalaMcGraw-Hill, 2014

Ersin ŞenAkışkan Nedir?
Share this post