Francis Türbini Deney Seti OAG-184M

Hidrolik türbinler hidroelektrik güç santrallerinin temel elemanlarıdır ve baraj göllerinde biriken suyun potansiyel enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinalar olarak tanımlanır. Suyun potansiyel enerjisinden mekanik enerji üreterek elektrik üreteci olarak kullanılan jeneratörün ihtiyacı olan mekanik gücü üretmek için kullanılırlar. Hidrolik türbinlerin en yaygın kullanılanları Francis tip türbinlerdir. Francis türbinler radyal tip reaksiyon türbinlerdir. Düşük basınç yüklerinde de yüksek hızlar elde edebilme kabiliyetine sahiptirler. Bu yüzden Pelton türbin ve eksenel tip Kaplan türbinlere kıyasla daha düşük basınç yüklerinde de (düşük baraj seviyelerinde) yüksek güç üretimi sağladıklarından yaygın olarak tercih edilirler.

Suyun potansiyel enerjisinin büyük kısmı çark girişinde (1) kinetik enerjiye dönüşür. Çark girişinde akım guide vanalar arasından ivmelenerek geçer ve radyal olarak çark (2) üzerine gelir. Burada guide vanaların görevi akımı ivmelendirmeleri yanısıra akımın çark üzerinde daha yüksek etki yaratması için uygun radyal açıda girmesini sağlamaktır. Çark kanatçıkları genellikle üç tiptir: Radyal, forward (ileri eğimli) ve backward (geri eğimli). Yaygın olarak tercih edilen backward tip kanatçıklardır. Su, çark kanatçıkları arasından kinetik enerjisinin büyük kısmını çarka vererek geçer ve çarktan eksenel olarak çıkarak (3) salyangoz ağzına (4) bağlı draft tüp içinden nehir yatağına akar.

DENEYİN AMACI

Francis türbinin çalışma prensibini uygulamalı olarak öğrenmek ve performans karakteristiklerinin deneysel olarak ölçülmesi ile performans karakteristik eğrilerinin belirlenmesidir.

DENEYİN KAPSAMI

Temel olarak, model tip bir Francis türbinin performans parametrelerinden debi, basınç, çark dönme hızı ve torkunun deneysel olarak ölçülerek gücünün ve veriminin belirlenmesini içermektedir. Ayrıca, bu ölçümlere bağlı olarak performans parametrelerinin birbirlerine göre değişimleri belirlenerek performans eğrilerinin oluşturulmasını da kapsamaktadır. Bu ölçümler değişen debi ve guide vana açıklıkları altında basınç yükü, çark hızı, mil gücü ve veriminin değişimlerini içermektedir. Türbin performans karakteristik eğileri yanı sıra sistem karakteristik eğrileri de belirlenerek optimum çalışma noktasının tespit edilmesini de içermektedir. Bununla beraber benzerlik bağıntıları kullanılarak prototip bir türbinin performans parametrelerinin belirlenmesi ve türbin seçimi yapılmasını kapsamaktadır.

DENEY DÜZENEĞİ

Deney düzeneğinin genel görünümü Şekil 1’ de verilmiştir. Deney düzeneği temel olarak model tip bir Francis türbin ve hidrolik tanktan oluşan kapalı devre bir sistemdir. Türbin ise bir tarafı şeffaf olan spiral bir yataktan oluşmaktadır. Yatağın su giriş kısmı vardır ve içerisinde ayarlanabilir guide vanalar ve çark vardır. Türbin çarkına bağlı bir frenleme düzeneği mevcuttur ve türbin band freni ile yüklenmektedir. Tork ölçümü frenleme bandı üzerinde bulunan yaylı teraziler vasıtasıyla ölçülmektedir. Uygulanan su basıncı deney ünitesi üzerindeki manometre vasıtasıyla ölçülmektedir. Su debisi ise hidrolik tankta mevcut bir tertibat yardımıyla belli bir sürede akan suyun hacmi ölçülerek belirlenmektedir. Laboratuar şartlarında türbin debi ve basınç yükünün elde edilmesi hidrolik tankta bulunan bir pompa ile sağlanmaktadır.
Deney düzeneğini oluşturan model tip Francis türbin elemanlarının teknik verileri ve özellikleri Tablo 1’de verilmiştir.
Basınç türbinlerinin karakteristiği, enerjinin kılavuz çarklarda ve kanatçıklarda hareket enerjisine dönüştürülmesidir.

DENEY DÜZENEĞİ ELEMANLARI

  • Türbin
  • Çark
  • Kanatcıklar
  • Kanatçık Sayısı
  • Giriş Borusu
  • DC Jeneratör
  • Türbin Devri
  • Türbin Gövdesi
  • Yardımcı Ekipmanlar
  • Çıkış gücü : 100 W – 1.000 W
    D = 150 mm
  • Klavuz kanat çapı: Ø 250 mm
  • Kanatçık ayarı: açı ayarlı
  • 10 adet, ayarlanabilir
  • DN40 – PN16 – Şeffaf Tip PVC Boru
  • Max. U = 48 V – Max. I = 20 A
    24.000 Rpm/Dk
  • 6083 Anadize Aluminyum
  • AISI304 Paslanmaz Çelik

DENEYİN YAPILIŞI

  1. Francis türbin test düzeneği giriş vanası kapalı konumda iken pompa çalıştırılır.
  2. Giriş vanası belli bir miktar açılarak akıma yol verilir.
  3. Guide vana açıklığı ¼ pozisyonunda ayarlanarak deney verilerinin alınmasına başlanır.
  4. Debi, hidrolik tank üzerindeki çıkış vanası kapatılarak aynı anda bir kronometre ile süre tutularak belli bir süredeki tank içinde biriken suyun hacmi tank üzerindeki manometreden ölçülerek belirlenir.
  5. Basınç, türbin giriş hattına bağlı bourdon tip bir manometre ile ölçülmektedir. Manometre bar biriminde basınç değeri vermektedir.
  6. Çark devir hızı el tipi bir takometre kullanılarak ölçülür. Takometre, çark miline bağlı bir makara üzerindeki reflektör izi yardımıyla dönme hızını ölçer. Doğru ölçüm için takometre makaraya dik pozisyonda tutulmalıdır.
  7. Tork, çark miline bağlı makaraya bağlı yaylı frenleme tertibatı kullanılarak ölçülür. Yay kuvveti frenleme mekanizmasının üstündeki ayar vanası döndürülerek artırılır, bu sayede kayış yardımıyla makaraya etki eden frenleme kuvveti artar ve çark mili durana kadar kuvvet artırılır. Belli bir kuvvet altında mil durur, çark mili durduğunda etki eden kuvvet mil dönerken milin ürettiği kuvvete eşittir. Bu kuvvet her iki yay üzerindeki yükün netidir, F=F2- F1, yayların üzerindeki yükler üzerlerindeki skaladan direkt olarak okunur. Tork ise kuvvet ile makara yarıçapının çarpımına eşittir, T=F.D/2.
  8. Deney verileri (Q, P, N ve T) Tablo 3’de ilgili yerlere kaydedilir.
  9. Deney, guide vana açıklıkları ½, ¾ ve tam açık 1/1 pozisyonlarında ayarlanarak farklı debiler altında tekrarlanır.
  10. Deney sonlandırılırken türbin giriş vanası açık bırakılarak pompa durdurulur. Ayrıca frenleme tertibatındaki yaylar üzerindeki yükler sıfırlanarak bırakılır.


GARANTİ

Cihaz üretim, malzeme ve montaj hatalarına karşı 2 (iki) yıl garantilidir.
Cihaz ücreti karşılığı 10 yıl yedek parça temin garantilidir.
Cihazlarla ilgili teknik servis hizmeti firmamızca ”Ömür Boyu Garantili” sağlanmaktadır.

        

Ersin ŞenFrancis Türbini Deney Seti OAG-184M
Share this post