5 METRE AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ

Bu akış kanalı ve aparatları, öğrencilere barajlar, yapay su yolları ve nehirlerin düzenlenmesi gibi mühendislik yapıları ile ilgili akışkanlar mekaniği ilkelerini açık kanal akışları üzerinden incelemek amacıyla tasarlanmıştır. 5 Metre ve 10 Metre olarak firmamız bünyesinde tasarlanıp yapılmış ve üniveritelerde kullanılmaya başlanmıştır.


Ünite sağlam bir çerçeve üzerine monte edilmiştir. Kanalda akışın olduğu bölümler akış esnasında oluşan durumları en iyi şekilde görebilmek için temperli cam veya akrilik malzemeden yapılmıştır. Kanal girişinde türbülanslı akışın oluşmaması için akış düzeltme elekleri bulunmaktadır. Ünite, kanalın eğim kalibrasyonu için vidalı hareket mekanizmasına sahiptir. Bu mekanizma sayesinde çok pratik ve hassas bir şekilde kanal eğimi ayarlanabilmektedir. Bu sayede eğim açısı simüle edilerek sabit deşarj derinliğinde üniform bir akış elde edilebilmektedir. Açık kanal eğitim setlerinde net akış kanalı boyu 3 m, 5m veya 10m standart uzunluklarda üretilmekte olup, talep durumunda farklı boy ve kesit ölçülerinde üretim yapılmaktadır. Sette suyla temas eden tüm yüzeyler paslanmaz çelik, alüminyum, plastik veya akrilik malzemeden yapılmıştır.
Kanalda, kanal yan kenarlarına sabitlenmiş ve milimetre bölüntüsüyle ölçeklendirilmiş uzunluk ölçme cetveli kullanılmıştır. Kanalın uç kısmı savak takılabilmesi için oluklu yapıdadır. Kanalın uç kısmında çeşitli savakların takılabileceği savak uygulama bölümü bulunmaktadır.
Açık kanallarda çok sayıda eğitim modülü kullanılmaktadır.(Dolu savak, Sifon savak, düz apron, ogee savağı, radyal kapı, pürüzlü yatak, akış tepeciği sıçrama takozları Ventüri (parshall) ölçü savağı, pitot tüpü, su seviyesi ölçüm aparatları, sütunlu yapılarda titreşim, köprü ve iskele ayakları modülü, dalga jeneratörü, menfez, akış bölücü vs.) Kanalda kullanılan pürüzlü yataklar 1’er metrelik bölümler halinde istenilen sayıda kanal içerisine yerleştirilip sabitlenmektedir. Aynı şekilde sıçrama takozları da kanal içine yerleştirilip sabitlenerek kullanılmaktadır. Kanalın şeffaf yapısından dolayı pürüzlü yataklarda ve engellerde oluşan dalgalanma ve hidrolik sıçramalar rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.
Ünite basınç çekmesi ve sabitleme noktalarının yanı sıra uzunlamasına ölçek ile donatılmıştır. Derinlik ölçer ve pitot-statik tüpler kanalın üst tarafında yer alır ve kanalın uzunluğu boyunca yerleştirilmiştir. Sistem standart olarak bünyesinde bulunan pompa, tank, besleme boruları, boşaltma boruları ve rotametre sayesinde ek herhangi bir su kaynağına ihtiyaç duymadan kapalı devre çalışabilmektedir.

        

Ersin Şen5 METRE AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ
Share this post