Akışkanlar Mekaniği Araştırmaları Çalıştayı28 Ekim 2016Cuma günü 14 katılımcının ODTÜ KKK Kültür Kongre Merkezinde yaptığı sunumlar ile gerçekleşmiştir.
Akışkanlar Mekaniği Araştırmaları Çalıştayı3Akışkanlar Dinamiğinde Moleküler Yaklaşımlar -“Direct Simulation Monte Carlo” (DSMC) Uygulamaları
Günümüzde akışkan dinamiği problemlerinin incelenmesi, makroskopik ve mikroskopik yaklaşımlar ile yapılabilmektedir. Makroskopik yaklaşımda akışkanın sürekli bir ortam olduğu kabul edilmekte ve problemdeki şartlara bağlı olarak çeşitli varsayımlarda bulunularak formülasyonlar değişik modeller ile yapılmaktadır. Bu modellerden en yaygın olanı Navier-Stokes denklemleridir. Bu model, hareket sırasında akışkanın yerel denge durumuna oldukça hızlı bir şekilde uyum sağlamaya çalıştığı ve akışkan özelliklerinin yerel denge durumundan çok az farklılık gösterdiği şartlarda geçerliliğini korumaktadır. Bunların dışında, örneğin şok probleminde ve seyreltik gaz akışlarında kullanılamamaktadır. Her ne kadar Navier-Stokes modelinden daha gerçekçi modeller varsa da kullanım kolaylığı, karşılaşılan durumların sayısı ve verdiği sonuçların doğruluk oranının yüksekliği göz önüne alındığı için Navier-Stokes modeli günümüzde bu alanda yaygın olma özelliğini korumaktadır.
Alıntıdır: M. Cevdet Çelenligil (celenlig@metu.edu.tr)Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Güzelyurt, TRNC, Mersin 10
Makalenin devamı : https://web.itu.edu.tr/msahin/FMRC_FILES/FMRC_Workshop_2016.pdf
Damlacık ve sprey araştırmaları:
Damlalar gerek tek, gerekse sprey şeklinde bir çok önemli teknoloji de kullanılmaktadır. Araba motorları, jet motorların yanma odaları, yüzey kaplamaları, yüzey soğutması, yüzey reaksiyonları, solunum yolu ile ilaç alımı, yangın söndürmesi, tarımsal ilaçlama ve inkjet baskı teknolojisi bunlara örnektir. Bu uygulamaların yanında, buhar türbinlerindeki ve termik / nükleer santrallerin buhar hatlarındaki, damlaların çarpmasından kaynaklı aşınma ise etkileşimin yıkıcı tarafına örnektir.
Alıntıdır: Özgür Ertunç(ozgur.ertunc@ozyegin.edu.tr)Özyeğin Üniversitesi, İstanbul
Makalenin devamı : https://web.itu.edu.tr/msahin/FMRC_FILES/FMRC_Workshop_2016.pdf
Hesaplamalı yöntemlerle ses-üstü akış
Düz bir levha üzerindeki laminar sınır tabakaya çarpan bir şok dalgası, ani basınç artışı meydana getirerek sınır tabakanın ayrılmasına ve deformasyona uğramasına sebep olabilmektedir. Şokun sebep olduğu ani basınç, sıcaklık, ve yoğunluk artışı gibi bozuntular sesüstü bölgede sadece akım altına iletilirken, sınır tabakanın ses-altı bölgesinde ise bu etki akım üstüne doğru da ilerleyebilmektedir. Bu sebeple, bir şok dalgasının sebep olduğu bozuntuların doğru şekilde temsili, hem ses-üstü hem de ses-altı akışın gerçekçi bir şekilde modellenmesi ile mümkün olabilmektedir. Şok-sınır tabaka etkileşimi problemlerinin yer koşullarında oluşturulması ve gerekli ölçümlerin yapılması hedeflendiğinde ise, test odasının fiziksel kısıtları sebebiyle, küçük modeller üzerinde çok kısa zaman dillimlerinde ölçüm alabilme zorluğu ortaya çıkabilmektedir. Bu zorluklar dikkate alındığında, şok-sınır tabaka etkileşimi problemlerinin meydana getirdiği karmaşık mekanizmanın, var sa deneysel sonuçların hesaplamalı sonuçlarla birarada değerlendirilmesi ile daha iyi anlaşılabileceği değerlendirilebilir.
Alıntıdır: Bayram Çelik (celikbay@itu.edu.tr)İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul
Makalenin devamı : https://web.itu.edu.tr/msahin/FMRC_FILES/FMRC_Workshop_2016.pdf